Thursday, January 20, 2011

Thaipusam Toast

Diri terasa sihat semalam dan hari ini hasil tindak balas segala jenis ubat yang sudah ditelan secara konsisten sejak beberapa minggu.Dengan sihat juga dapat menghadiri kelas pembelajaran yang pertama bermula semalam.Tapi rasa macam nak sakit balik bila mencari Bilik Kuliah 5,Ground Floor macam tak penah masuk belajar sebelum ini.Haiya!area Kajang pon tak lepas-lepas.Sesat sampai mana ntah barulah betul-betul sampai ke kelas.Pegi sesat,balik pon sesat.huhu.
Baik,kita lupakan pasal sesat nanti menyesakkan pula:)

Bagi meraikan hari cuti umum hari ini barulah sempat saya mentelek dapur.Kejap-kejap berasap kejap-kejap tidak
.Pagi tadi breakfast nasi lemak yang bukan dimasak sendiri tetapi dimasak oleh penjual nasi dan lemak.Akibat nasi dan lemak menghasilkan kekenyangan sehinggalah petang.Petang pon tak lama.Mula la terasa lapar balik.Oleh itu haruslah menyediakan minuman petang untuk diri sendiri dan Dayah tersayang.Maka terhasil la sajian yang segar dari ladang.Fresh dari oven mahupon pengukus.(walaupon semua benda ni takde kat rumah saya.hehe)

THAIPUSAM TOAST

Bahan-bahan:
  • 6 keping roti
  • 1/2 cawan susu segar
  • 1 biji telur
  • Mentega kacang+strawberi
Cara menyediakannya:


1. Campurkan telur bersama telur bersama susu dan pukul sebentar



2. Sapukan mentega kacang bersalut strawberi pada roti.Sekiranya anda tidak gemar mentega kacang,gantikan dengan kaya atau kacang


3. Celupkan roti dalam adunan telur dan susu segar


4. Panaskan mentega dalam kuali dan goreng roti hingga kekuningan


5. Sedia untuk dihidang.Boleh juga dituangkan madu di atasnya untuk memaniskan muka sewaktu makan.haha

Lor,bukankah namanya ROTI CELUP TELUR?Bagi meraikan cuti umum hari ini.Kalau cuti umum yang lain kita tukar la nama CHINESE NEW YEAR TOAST atau DEEPAVALI TOAST.okek?

Sebelum anda mencuba sajian ini molek saya kongsikan beberapa fakta menarik tentang ROTI
  • Roti antara makanan yang digemari hari ini terutama kanak-kanak.(betul ke?orang tua bagaimana?)
  • Sangat praktikal untuk sarapan,lunch atau dinner juga dijadikan bekal ke mana sahaja anda pergi
  • Bermacam-macam jenis roti yang ada seperti roti tawar atau white bread dan roti gandum(whole wheat bread).Selain roti tawar,roti manis pon ada.Bergantung kepada intinya seperti pisang,kacang,coklat,cream dan banyak lagi
  • 100gm roti memberikan tenaga,karbohidrat,protein,kalsium,fosforat dan zat besi yang lebih banyak berbanding dengan 100gm nasi putih.Jadi,yang mana satu pilihan anda?
  • Dikatakan pemakan roti tegar akan mencantikkan kulit,merampingkan tubuh badan , mengembalikan aura diri serta mempercepatkan jodoh(acah je.haha)
  • Jangka hayat pemakan roti pon dikatakan lebih panjang berbanding makanan lain(acah lagi.Kalau sudah ajal,makan berbungkus-bungkus pon jangka hayat boleh jadi pendek.hehe)
  • Berganda-gandalah khasiat roti jika dicampurkan dengan formula makanan genius seperti ditabur dengan habbatus sauda,berintikan gibnah(susu masam),kismis,tamar dan madu.(bukan acah ya.hehe)
  • Oleh itu:

-SELAMAT MENCUBA-

No comments:

Post a Comment